pátek 13. listopadu 2009

Jak na homesick?

Mám moc rád korejskou kuchyni, ale je prostě diametrálně odlišná. Málo masa, žádný sýry, žádný dobrý uzeniny, úplně jiný chutě a styly jídel...

Proto je občas potřeba utéct k českému jídlu a prožít si ten gastronomický zážitek:D Tady se dá z české produkce sehnat pouze Budvar a Plzeň, ale aspoň něco. Díky četným námštěvám sem poměrně zásoben, jak je vidět z přiložených obrázků.

MŮJ PROVIANT
se mi toho nějak sešlo víc, dárečky od návštěv. Jenom na koleji je přísný zákaz přechovávání a konzumace alkoholických nápojů, tak pššššt... :DDD




ČESKÁ VÉČA V KOREJI


úterý 10. listopadu 2009

Koreáček strikes back - Ajou University

Zdravím hrstku věrných čtenářů, ty co na tenhle blog už uplně zapoměli nebo sem zabloudili náhodou!

Po více než měsíci mám konečně zase vlastní počítač, trochu času a hlavně inspiraci.


Dneska sem na univerzitě za náročný počítací stavařský domácí úkol dostal razítko žabičky s povídáním jako v první třídě na základce:DD

CORRECT...KVAK!!!




Dále bych vám rád stručně představil systém studia na Ajou university v Suwonu. Semestr trvá 17 týdnů včetně dvou zkouškových období. Ano, čtete správně - v rámci jednoho semestru jsou dvě zkoušková období. První je přesně veprostřed semestru a proto se logicky jmenuje Midterm exams. Trvá týden, je jeden přidělený čas na každou zkoušku bez možnosti opravy.




Díky tomu že jsem měl zkoušky z různých oborů tak jsem měl docela nabitý nahutněný zkouškový rozvrh, ale byli tací co to měli ještě horší:
  1. SOBOTA - Reinforced Concrete Design (ANO, byla zkouška v sobotu a je to horší o to, že si tenhle termín odhlasovali sami Korejci!!!) 
  2. PONDĚLÍ - Transporatation System & analysis + Production System Operation & practice
  3. STŘEDA VEČER - Operations Management
  4. ČTVRTEK RÁNO - Financial Management 

Výpočet finální známky se liší předmět od předmětu a může být například:
  • 30%  midterm exam
  • 40%  final exam
  • 10%  group project
  • 5%  quizzes - malé testy v průběhu semestru
  • 5%  docházka (ano, kontroluje se docházka na přednášky jak na základce!)
Zápočty se neudělují, jenom finální známka. Zajímavé je že failed je už od 59% dolů a že u většiny je známka řízena tzv. "kolektivní zodpovědností" což znamená že určitý počet studentů ve třídě může mít A, několik B etc. etc. Výkony ostatních tedy ovlivňují vaši známku, což se mi vůbec nelíbí.

Co je taky zvláštní na midterm exams je že narozdíl od poměrně jednoduchých přednášek přišly poměrně náročné a to už sem několik zkoušek v angličtině absoloval předtím, tak jazyk nebyl problém. Většinou málo času ve srovnání s délkou zkoušky.




Problém u inženýrských předmětů je že nejsou cvičení a tak není dostatek prostoru k procvičení příkladů, které mohou u zkoušky dělat problém. Celkově je vyžadována aktivita studenta, povinné čtení z odborných knih a veliká porce samostatné práce - jen přečís si přednášky nemusí stačit.

Přednášky se mi zdály jednoduché, protože pokrývají pouze minimum ale nejdou do hloubky, což je vyžadováno od studenta samotného...