sobota 19. září 2009

Czechoslovakia...cože?!

Na stránkách leteckého dopravce China Southern Airlines mi byla při registraci nabídnuta možnost vybrat si za domovskou zemi Československo. PROSÍM? Máme 16 let od rozpadu federace!!

Možná pro čínské idealistické soudruhy stále ještě stále existuje ČSSR i když už je 20 let po smrti....


Korejské jídlo a pití

Už jsem tady dostatečně dlouho abych shromáždil pár poznatků o místním jídle a pití.

Platí pár základních pravidel:

  • ke každému jídlu je přidáváno spousty "banchan" což jsou mističky s nejrůznější zeleninou, saláty, mořskými řasami, nakrájenými vaječnými omeletami atd. atd.
  • jedním z hlavních je korejské kimči které se dává úplně ke všemu. Je to čínské zelí naložené v pálivém červeném láku a existuje nespočet jeho variací a stupňů pálivosti
  • jídla jsou často založena na tradičním červeném pepři, na který jsou Korejci zvyklí od útlého dětství. Takže když vám místňák řekne že to pálí jen trochu, tak to pálí hodně.
  • ne všechna jídla jsou pálivá
  • korejská kuchyně je založena na zelenině, mořských plodech a tipuju že nepoužívá skoro žádný tuk, tudíž je velmi zdravá
  • typický Korejec jí rejži k snídani, obědu i večeři. Příloha k 90% jídlům je rejže, občas nudle. To je vše, brambory potkáte maximálně na maličké kostičky v omáčce
  • korejský polívky jsou hodně vodový, většinou s něčím s moře. Nejhorší je čirá voda se slizkými mořskými řasami...mňamm!
  • na rozdíl od ČR dostanete ke všude a ke každému jídlu libovolné množství vody
Tradiční korejské rizoto Bibimbap, většinou jen zelenina bez masa. Zmiňovaná polévka z řas a vedlejší jídla včetně kimči vlevo nahoře



Co se týká způsobů stolování:
  • překvapivě se rýže jí vždy lžící, hůlky si berou na vše ostatní takže neustále přehmatávají
  • je neslušné smrkat u stolu (což je pro mě problém protože jakmile jím něco dost pálivýho tak prostě musím;)
  • je velmi populární sdílet jídlo či si objednávat společné velké jídlo. Stolování je v koreji společenská událost a málokdo jí sám
  • je velmi nezdvořilé podávat misku s rýží s vertikálně zabodnutou lžící
  • Korejci při jídle neuvěřitelně srkají a neustále posmrkují 
  • je nepřípustné nalévat si pití sám - je potřeba požádat nebo dát znamení někomu aby vám nalil. Sklenici nejlépe držet oběma rukama a slušně poděkovat:D
  • nemělo by se nalévat levou rukou (no jo, sem prostě levák)
Dalším populárním "postraním jídlem" (jak přeložit side dishes???) je žlutá hořko-sladká kedlubno ředkev vlevo nahoře. Často je jídlo servírováno v porcelánových kotlících ve kterých se přímo vařilo. Obrázek z menzy, komplet jídlo za 38kč


Barbecue je v Koreji neuvěřitelně populární záležitost. Téměř všude jsou restaurace s velikými stoly s grilem uprostřed, kde se objednají malé kousky masa a každý si je připraví dle své chuti...


Stravování v restauracích je pro Evropana obecně velmi levné, ale je potřeba najít buď restauraci kde mají obrázky jídel, menu v angličtině nebo si vzít s sebou korejského kamaráda co rád vysvětlí a poradí

Zapsaná objednávka


Nákupy v supermarketu jsou zajímavé, i když místní Home Plus je převlečené Tesco. Když se proderete davem naháněčů a promotérů tak budete mít často problém najít co potřebujete. 90% všech výrobků má etiketu a popisky kompletně v korejštině a navíc tu často mají poměrně odlišné výrobky od evropských zvyklostí - např. celá ulička nejrůznějších sušených mořských řas, nebo ulička plná omáček z nichž je jedna černější než druhá...

Můj první korejský nákup



V hospodách je velmi populární pivo (2 místní značky Hite a Cass doplňují o řády dražší piva z dovozu) které se dle zvyku sdílení většinou objednává v 3litrových džbánech a nalévá na stolech, jak už jste jistě viděli z fotek:)) Tradiční korejská pálenka Sodžu je velmi levná a dostupná ve všech možných příchutích. Má pouze 19% ale pro Korejce kteří jsou daleko méně imunní vůči alkoholu je to víc než dost. Těžkou nám pak uvěří že pijeme např. 50% slivovici (ta moje výborná dovezená rychle ubývá:/ ). Soju se dá koupit všude a pro představu stojí malá láhev v obchodě ( tušim 2dcl nebo třetinka) pouhých 15kč :D



úterý 15. září 2009

GOLF po Korejsku

Už dlouho jsem pokukoval po golfu. Dlouhá léta byl považován za sport snobů ale z jeho velkým rozmachem v ČR během posledních let a budováním nových hřišť se cenová hladina snížila. Stále však vyžaduje vysoké počáteční investice, zejména na trenéra a vybavení.

Když sem viděl v nabídce předmětů na Ajou University předmět golf, byla to jasná volba! Neodradilo mě ani to, že předmět je vyučován výhradně v korejštině. Bohužel jsem se díky administrativní chybě nedostal do on-line zápisového systému a kapacita golfové třídy se samozřejmě bleskurychle vyčerpala. Nelenil jsem a podnikl jsem řadu kroků abych se přece jen na golf dostal.

Šel jsem na první orientační a teoretickou hodinu aniž sem byl zapsán. K mému překvapení tam byl další evropan, a to milý Švýcar Jonnas. Po vyslechnutí 1,5hod korejské teorie o golfu jsme odchytli jednoho korejského studenta co uměl alespoň trochu anglicky. Dozvěděli jsme se, že se kurzu můžeme zúčastnit a že nám bude překládat. Huraaaa!

Dne 8.9.2009 se splnil jeden z mých životních snů a to začít hrát golf!





















Čeká mě do Vánoc 14 lekcí golfu v délce 100min, cena jedné lekce je pouhopouhých 98kč a zahrnuje:
  • vstup na driving range
  • vysvětlování a osobní konzultace trenéra (v korejštině ale nevadí máme anglický překlad :D)
  • neomezený počet míčků na driving range
  • zapůjčení golfové hole (dalo to práci než sehnali pro leváky;)
Pevně věřím že se něco naučím, později si v ČR krátce zaplatím trenéra a pak budu moct začít hrát!!

neděle 13. září 2009

Fotky z trekových výletů

Namhansanseong :
pevnost schovaná v zalesněných horách

Národní park Mt. Gwanggyo :
posvátná hora Suwonu

Korejci a treking

Korejci jsou absolutně zapálení do běhání po kopcích a čím víc se u toho spotí tím líp. Není to ani tak proto, že by je zajímala příroda nebo výhledy ale souvisí to s jejich POSEDLOSTÍ FYZICKOU KONDICÍ.

Celé rodiny od malých dětí po staré babičky se o víkendu navlíknou do kompletní trekové výstroje a vyrazí. Ano, všichni prostě musí mít windstoper či moira triko, značkové kalhoty, boty s Vibramem a trekové hůlky k tomu. Starší dámy k tomu ještě přidají apartní obří kšilt a rukavice. 

Nesmějte se, tyto dámy mají často takovou kondici že vás v tom nejprudším kopci snadno předběhnou zatímco vy funíte nahoru a topíte se ve vlastním potu:D Jak sem již psal tak cestování a hledání konkrétního místa v Koreji je vždy dobrodružství a nikdy nevíte kde skončíte - v tomhle směru je výhodou, že pokud jdete trekovat, tak stačí sledovat skupinu zběsilých postarších paní s kšilty a dojdete kam jste chtěli;)

Potom se jistě nedivíte, že na nás Evropany v kraťasech, vytahahném tričku a teniskách se místní dívají poněkud s úsměvem. Když je ale korejsky pozdravíte jsou štěstím bez sebe a někteří se sanží o komunikaci i když skoro vůbec neumí anglicky.

Dobrým zvykem je se před trekem protáhnout a zaposilovat si. K tomuto účelu slouží pod kopcem zřízené lesní tělocvičny. Naleznete tam nerůznější stroje a přístroje, včetně lavice na bench s činkami etc. etc.

Po kvalitním treku je potřeba si očistit boty, protože každý slušný korejec má nablýskané boty. K tomu slouží  stanice s tlakovým vzduchem a aerosolem (samozřejmě zdarma). Po aplikaci budou vaše boty vypadat ještě líp než před výletem!



Treku zdar!

Váš Koreáček